Home

Tuindesigner

Creatieve mensen met gevoel voor natuur en milieu kunnen zich helemaal uitleven in dit afwisselende artistieke beroep. Gevoel voor ruimte, vormgeving, kleuren, materiaal en de mens zijn de sleutelwoorden die dit beroep zo boeiend maken.

Om professioneel te kunnen adviseren en functioneren kun je naast de creatieve vakopleidingen tuinarchitectuur en landschapsarchitectuur een viertal extra vakken (zoals plantenkennis) bestuderen die direct te maken hebben met het maken van tuinontwerpen.

Als Tuindesigner ben je de vakkundige intermediair tussen de klant(en) en de hovenier/uitvoerder van het project. Jij hebt in overleg met de klant naar zijn/haar wensen het nieuwe tuinontwerp gemaakt. Belangrijk is om dit ontwerp zo goed mogelijk te laten uitvoeren om teleurstelling bij de klant te voorkomen.

Jij zult als ontwerper ook de kwaliteit van jouw ontwerp moeten bewaken en daarnaast geld moeten verdienen. Creatieve mensen zijn vaak niet zo goed in commercie vandaar dat er ook een verkooptraining in deze praktijkgerichte beroepsopleiding zit.

Examens
Indien je alle onderstaande examens met succes hebt afgelegd, ben je een gediplomeerd tuindesigner. 

Tuinarchitectuur

De Tuindesigner heeft kennis van tuinarchitectuur: het ontwerpen en beheren van architectonische tuinen en parken. Daarnaast heeft de Tuindesigner kennis van plant- en bodemsoorten, geografie, klimatologische omstandigheden en de (eventuele) beheersing daarvan, en kan hij/zij perspectief tekeningen maken.

Plantenkennis

De Tuindesigner heeft een uitgebreide plantenkennis. Bloemen, planten en bomen zijn essentieel voor de sfeer in een tuin of landschap.

Landschapsarchitectuur

De Tuindesigner heeft kennis van  landschapsarchitectuur. Hiermee wordt bedoeld landschapsecologie, landschapsbouw, inrichting en beheer. 

Tevens heeft de Tuindesigner kennis van de  bijbehorende milieuaspecten en integraal waterbeheer (toegepast op te herinrichten ruimtes zoals parken, weilanden, bossen, sportterreinen en andere (openbare) ruimtes).

Overige vaardigheden
Naast het behalen van je diploma Interieurstyling wordt van je verwacht dat je over de volgende vaardigheden beschikt om als gediplomeerd etaleur/eventstylist aan het werk te gaan.

Verkooptraining

De Etaleur heeft kennis van verkooptechnieken. Ook voor creatieve professionals is kennis van verkooptechnieken belangrijk. Creatieve mensen geven hier vaak te weinig aandacht aan. In totaal zijn er meer dan 20 verkooptechnieken.

Beplantingsleer

Een Tuindesigner heeft kennis van beplantingsleer. Hiermee wordt bedoeld; materialenkennis, beplantingsplannen, habitus van planten en meer.

Middle Management

De Tuindesigner heeft kennis van Middle Management. Hieronder valt het goed kunnen analyseren en oplossen van conflictsituaties, klachtbehandeling, aftersales activiteiten, ondersteuning en vaak ook uitvoering van de organisatie en communicatie. Ook organisatiestructuren, motivatietechnieken, ziekteverzuimbegeleiding, personeelsbeleid, arbeidsverhoudingen, functionerings- en beoordelingsgesprekken, human resourcemanagement, economie, financieel management, netwerkplanning en organisatie vallen onder Middle Management.